• wyszukaj nocleg

Miasto

rodzaj noclegu

do centrum

cena max
+ wyszukiwanie zaawansowane
  • Najlepiej gotują w... Danii!
Fot. TuscanyEvent. Flickr.com (CC BY 2.0)

Noma z Kopenhagi wygrała w rankingu S. Pellegrino za 2014 rok na najlepsze restauracje świata organizowanym przez firmę William Reed oraz Diner’s Club International.


Doświadczony kucharz-obierzyświat Rene Redzepi uczynił z Nomy miejsce pielgrzymek smakoszy. I stworzył (odtworzył?) coś, co wydawało się, że nie istnieje: duńską kuchnię. Pięknie położona (kopenhaski port) i skromnie urządzona (skandynawski minimalizm w surowym wydaniu) restauracja po raz kolejny została uznana za najlepszą na świecie. W zeszłym roku co prawda straciła koronę na rzecz hiszpańskiej El Celler de Can Roca, ale jak widać odzyskanie pozycji nie zajęło jej dużo czasu.

Czym Noma zyskuje sobie poważanie ekspertów kulinarnych? Przede wszystkim smakiem i oryginalnością. Redzepi stara się reaktywować zarówno stare duńskie (wikińskie) potrawy, jak i tworzyć nowe. Komponuje je tylko i wyłącznie ze składników dostępnych w Danii. Restauracja na własny użytek wędzi mięso, robi pikle, octy i inne przetwory oraz produkuje własne destylaty alkoholowe. Ci, którzy wejdą do lokalu mieszczącego się na parterze odremontowanego XVIII-wiecznego magazynu na końcu kanału Christianshavn mogą spróbować jak smakuje m.in. sos z koników polnych czy deser z mrówek i borówek. Stolików jest tylko 11 i na dostanie się z ulicy nie ma co liczyć - rezerwacje są przyjmowane z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, pomimo ceny jaką trzeba zapłacić za obiad - około 3200 zł.

W rankingu S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants dominują restauracje z Hiszpanii – znalazło się w nim ich aż 7, z czego aż 3 w pierwszej dziesiątce. Uchodząca za jedną z najsmaczniejszych na świecie kuchnia włoska jest reprezentowana tylko przez 3 lokale. Ciesząca się wielkimi tradycjami kuchnia francuska zdołała umieścić na liście 5 restauracji, z czego aż 4 znajdują się w Paryżu.

W rankingu po raz kolejny zabrakło restauracji z Polski. Niestety, nasz kraj jest białą plamą na mapie kulinarnych smakoszy. Dopiero w marcu 2013 r. pierwsza polska restauracja została wyróżniona gwiazdką przez przewodnik Michelin: chodzi o warszawskie Atelier Amaro. Tymczasem Michelin swój kulinarny przewodnik wydaje już od 90 lat! W tym roku lokal prowadzony przez Wojciecha Modesta Amaro utrzymał wyróżnienie. Jednak jak na 40-milionowy kraj w środku Europy jedna restauracja z gwiazdką Michelin to niezwykle skromne osiągnięcie.

Niemniej jednak z Atelier Amaro można wiązać pewne nadzieje na dostrzeżenie polskich restauracji oraz na pojawienie się pierwszej polskiej przedstawicielki w rankingu S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Co ciekawe, Atelier Amaro bazuje na tym samym pomyśle co Noma, ale nic dziwnego, skoro Amaro w Nomie pracował. Tak jak Redzepi tworzy niemal od podstaw kuchnię duńską, wymyślając wyszukane potrawy z dostępnych głównie w Jutlandii, na Fionii i Zelandii oraz w Bałtyku i Morzu Północnym warzyw, owoców i zwierząt, tak Wojciech Modest Amaro układa menu korzystając z dobrodziejstw polskich rzek, borów, pól i łąk, oraz – podobnie jak w przypadku Nomy – z hojności Bałtyku. I tak na talerzu gościa Atelier Amaro może wylądować mięso jelenia, przepiórki, kaczki, przystawki i sałatki z dodatkiem kasztana czy popiołu z siana, a na deser lody borowikowe. Menu jest zmienne w zależności od pory roku. Smacznego!

S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants:
1. Noma, Kopenhaga, Dania
2. El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania
3. Osteria Francjascana, Modena, Włochy
4. Eleven Madison Park, New York, USA
5. Dinner by Heston Blumenthal, London, Wielka Brytania
6. Mugaritz, San Sebastián, Hiszpania
7. D.O.M, Sao Paulo, Brazylia
8. Arzak, San Sebastian, Hiszpania
9. Alinea, Chicago, USA
10. The Ledbury, London, Wielka Brytania
11. Mirazur, Menton, Francja
12. Vendome, Bergisch Gladbach, Niemcy
13. Nahm, Bangkok, Tajlandia
14. Narisawa, Tokyo, Japonia
15. Central, Lima, Peru
16. Steirereck, Vienna, Austria
17. Gaggan, Bangkok, Tajlandia
18. Astrid y Gastón, Lima, Peru
19. Fäviken Järpen, Szwecja
20. Pujol, Mexico City, Meksyk
21. Le Bernardin, New York, USA
22. Vila Joya, Albufeira, Portugalia
23. Restaurant Frantzén, Stockholm, Szwecja
24. Amber, Hong Kong, Chiny
25. L’Arpège, Paris, Francja
26. Azuermendi, Larrabetzu, Hiszpania
27. Le Chateaubriand, Paris, Francja
28. Aqua, Wolfsburg, Niemcy
29. De Libreije, Zwolle, Holandia
30. Per Se, New York, USA
31. L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon, Paris, Francja
32. Attica, Melbourne, Australia
33. Nihonryori RyuGin, Tokyo, Japonia
34. Asador Etxebarri, Atxondo, Hiszpania
35. Martin Beragategui, San Sebastian, Hiszpania
36. Mani, Sao Paolo, Brazylia
37. Restaurant Andrew, Singapur
38. L’Astrance, Paris, Francja
39. Piazza Duomo, Alba, Włochy
40. Daniel, New York, USA
41. Quique Dacosta, Denia, Hiszpania
42. Geranium, Copenhagen, Dania
43. Schloss Schauenstein, Furstenau, Szwajcaria
44. The French Laundry, Yountville, USA
45. Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgia
46. Le Calandre, Rubano, Włochy
47. The Fat Duck, Bray, Wielka Brytania
48. The Test Kitchen, Cape Town, RPA
49. Coi, San Francisco, USA
50. Waku Ghin, Singapur

Autor: Portal Skarbiec.Biz

 

  • Komentarze
brak komentarzy
  • Dodaj komentarz
Treść komentarza
+ Dodaj do komentarza własne zdjęcie (np. jeśli byłeś na danej imprezie)
+ Wstaw film z Youtube


 Imię   Miasto    kod Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie




Rejestracja | Serwisy

Sylwester | noclegi nad jeziorem
stat4u